Svetski dan potrošača: Zaštita u kriznim situacijama

16.3.2020.

Svetski dan potrošača, 15. mart, dočekali smo proglašenjem vanrednog stanja povodom virusa Korona u Republici Srbiji. U toku prethodnih dana bili smo svedoci panične kupovine osnovnih životnih namirnica, a primećen je i rast skoka cena artikala za kojima je povećana tražnja poput zaštitnih maski, dezinficijenasa, jednokratnih rukavica, medicinskog alkohola, ubrusa i slično.

Ove proizvode bilo je teško i gotovo nemoguće pronaći u apotekama i prodavnicama, a oni koji su ih imali podigli su samoinicijativno maloprodajne cene. Istraživanjem je ustanovljeno da do skoka u maloprodajnoj ceni nije došlo zbog povećanja marže trgovca, već dobavljača, tj. proizvođača ovih proizvoda.

Povećana potražnja uzrokovana paničnom nabavkom zaliha primetna je i kada su u pitanju osnovne životne namirnice, poput brašna, ulja, šećera i trajnih namirnica, pa su rafovi u toku vikenda bili prazni iako su trgovci davali sve od sebe da iznesu sve zalihe iz magacina i popune prazne police. Od sugrađana čuli smo da se zalihe prave zbog straha da će proizvoda nestati, ali i da će cene skočiti zbog nestašice.

I zaista, podizanje cena videli smo u apotekama, tako da na savest i moral svih koji učestvuju u lancu snabdevanja ne možemo računati.

Kako bi se sprečilo ovo nesavesno poslovanje, doneta je odluka o privremenom zamrzavanju cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava u koje spadaju:

1) Brašno od pšenice;

2) Hleb;

3) Jestivo ulje suncokretovo;

4) Beli šećer;

5) So;

6) Voda;

7) Povrće i voće;

8) Testenine;

9) Sveže meso;

10) Mesne prerađevine;

11) Riba;

12) Termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano i sterilizovano);

13) Mleko u prahu;

14) Jogurt;

15) Kokošija jaja;

16) Dečija hrana;

17) Sapun;

18) Šampon;

19) Pasta za zube;

20) Deterdženti;

21) Rukavice (i odeća i pribor za odeću) od plastičnih masa;

22) Pelene za decu i odrasle;

23) Maramice;

24) Ubrusi (u rolni i na komad);

25) Toalet papir;

26) Maske, plastične sa tekstilnim filterom;

27) Prekrivke, tekstilne za hiruršku upotrebu;

28) Odelo hirurško od papira;

29) Maske papirne;

30) Odelo zaštitno, gumeno;

31) Rukavice, gumene, hirurške i ostale;

32) Odelo hirurško tekstilno;

33) Varikina i ostali dezinfektanti;

34) Asepsol;

35) Alkohol;

36) Naočare, zaštitne.

Cene se zamrzavaju na nivo od 5. marta 2020. godine, što znači da ni proizvođači, ni trgovci nemaju pravo da ih menjaju u odnosu na to kolike su bile ovog datuma. Ova mera je privremena i traje 30 dana, a može se produžiti po potrebi.

Takođe, ministarstvo trgovine obezbedilo je kontakt telefon 011/26 99 610 za prijave građana ukoliko primete manipulaciju cenama medicinske robe (maski, rukavica i slično).

U kriznim situacijama poput ove u kojoj se nalazimo nije neobično da se sprovode vanredne mere kako bi se povećala zaštita potrošača i regulisala kretanja robe na tržištu. Donose se i privremene mere zabrane izvoza pojedinih proizvoda, kako bi se obezbedio konstantan nivo domaćih robnih rezervi i sigurnost u snabdevanju domaćeg tržišta.

Apelujemo na sve građane da kupuju samo količine proizvoda koji su im dovoljni za sedmodnevno funkcionisanje domaćinstva i da izbegnu pravljenje zaliha. Kupovinom količina proizvoda koje prevazilaze nivo naših potreba oduzimamo mogućnost da naše komšije nabave namirnice za sebe, a samoživost nas neće daleko dovesti, pogotovo u kriznom dobu u kakvom se sada nalazimo.

Da li ste primetili skok cena nekih proizvoda?

View Results

Loading ... Loading ...