Mlečni proizvodi bez laktoze

24.9.2019.

Osetljivost na laktozu nije retka pojava. Ali ako imate ovaj problem, to ne mora da znači da se zauvek morate odreći kravljeg mleka i prerađevina. Na našem tržištu već duže vreme postoje pakovanja kravljeg mleka bez laktoze (Imlek Kravica, Ljubljanske Mlekarne), a od nedavno se u Maxi prodavnicama može naći i kiselo mleko bez laktoze privatne robne marke ovog lanca- Premia.

Kiselo mleko bez laktoze
Dostupno u Maxi prodavnicama

I zato pozdravljamo svako uvođenje novih proizvoda koji šire krug izbora potrošačima pred kojima stoji ovaj tip ograničenja u ishrani. Vas pozivamo da ocenite ovaj novi proizvod i vidimo da li je opravdao Vaša očekivanja!

Kako se “izbacuje” laktoza iz mleka?

Laktoza se ne izbacuje, već se razgrađuje. Jedna od metoda dobijanja mleka bez laktoze je dodavanje enzima laktaze. Laktaza razgradjuje laktozu na glukozu i galaktozu, nakon čega se mleko ultrapasterizuje. Ovo se radi kako bi se deaktivirao ovaj enzim i produžio rok trajanja mleku. Ceo ovaj proces ume u mnogome da promeni originalni ukus mleka, nakon čega su i prerađevine vrlo čudnog sladunjavog ukusa. Da li je to slučaj i sa ovim proizvodom? Ili su tehnolozi uspeli da zadovolje Vaš ukus? Ocenite ovaj proizvod.

Da li proizvodi bez laktoze imaju 0% laktoze?

Ne, ali imaju sadržaj laktoze koji je manji od 0.1g na svakih 100g proizvoda. Poređenja radi, jogurt od običnog kravljeg mleka ima oko 4g laktoze na 100g proizvoda. Na ovom sajtu možete pronaći podatke koliko grama laktoze imaju najčešće korišćenu milečni proizvodi: link.

Sadržaj laktoze je manji od 0.1g na 100g proizvoda
Sadržaj laktoze je manji od 0.1 g / 100g proizvoda