Koji je Thomy pravi?

18.11.2019.

Da li ste nekada pomislili da isti proizvod u različitoj ambalaži ima potpuno drugačiji ukus? Poznajete i Vi sigurno nekoga kome je Coca Cola u konzervi ukusnija nego ona u platičnoj flaši?

Isti proizvod spakovan u različitu ambalažu može promeniti njegova organoleptička svojstva, ali u nijansi koju bi retko ko osim profesionalnih degustatora primetio. Ili nekoga ko svakodnevno više puta konzumira proizvod i vrlo je naviknut na određen ukus, te ume da prepozna odstupanje od ukusa koji veoma dobro poznaje. Koja su to organoleptička svojstva? Prvenstveno ukus. To je svojstvo koje svi najviše koristimo kao parametar ocenjivanja prehrambenih proizvoda, ali tu su i miris, izgled, osećaj na dodir jezikom (konzistencija, homogenost, glatkost, hrskavost…) Profesionalni degustatori bi na “slepom testitanju” sigurno mogli da osete razliku između Coca Cole iz konzerve i plastične flaše, ali mi prosečni potrošači-vrlo verovatno ne.

A da li ste nekada kupili proizvod koji ima toliko različit ukus da Vas to motiviše da paralelno čitate deklaracije tražeći da li je sastav proizvoda zaista isti?

Evo jednog primera.

Thomy majonez koji je na našem tržištu prisutan veoma dugo i koji pamtimo još iz detinjstva kada je bio pakovan u tubu i u teglicu, sada ima i moderno pakovanje u kesici sa i bez zatvarača. Ono što je interesantno je da se npr. proizvod u kesici proizvodi u Srbiji, dok se proizvod u tubi proizvodi u Švajcarskoj.

Tommy majonez u tubi: Proizveden u Švajcarskoj

Ako uporedimo sastav ova dva proizvoda koji je istaknut na deklaraciji, videćemo da razlike u sastavu ova dva proizvoda nema, pa odakle onda dolazi tolika razlika u ukusu? Ako uzmemo kao pretpostavku da ambalaža ne može toliko drastično promeniti ukus istog proizvoda, onda dolazimo do zaključka da su sirovine drugačije. Ulje nije isto, jaja u prahu nisu ista, šećer, senf, začini… Ako je sve već različito, kako je onda u pitanju isti proizvod? Tojest, kako se onda različit proizvod prodaje pod istim imenom?

Sama cena proizvoda nam može možda sugerisati da je Thomy u tubi pravljen od “kvalitetnije sirovine”, ali s obzirom da ne znamo koliko zaista košta ta ambalaža i koji su troškovi transporta, uvoza, carinjenja, skladišta itd. samog proizoda iz fabrke u Švajcarskoj do police u Srbiji, do ispravnog zaključka ovom logikom troškova u ceni proizvoda ne možemo doći.

Hajde onda da pitamo Nestle, odakle dolazi ta razlika u ukusu?

“Sastav THOMY majoneza je isti bez obzira na pakovanje, a u zavisnosti od vrste pakovanja proizvodi se jednim delom u Nestlé fabrici u Surčinu (kesica), a drugim delom u Nestlé fabrici u Bazelu (tuba). Razlika koju možete primetiti u ukusu nastaje iz razloga što se u proizvodnji majoneza koriste sastojci koje nabavljamo većinom od lokalnih dobavljača. Slikovito, i u Srbiji i Švajcarskoj nabavljamo ulje, jaja i ostale sastojke od dobavljača iz zemlje u kojoj je proizvodnja, te tu može doći do razlike u ukusu samih sirovina, koja se kasnije preslikava na gotov proizvod.

Ono što ohrabruje u ovom odgovoru je to što se sirovine kupuju od lokalnih dobavljača, a “sirovine od lokalnih dobavljača” uglavnom znače i manje “hemije” u sastavu proizvoda. Lako je napraviti identičan ukus proizvoda i u Kini i na Novom Zelandu ako se proizvod pravi tako što se džak praškastih materija razredi i procesuira u masu čiji će ukus biti istovetan bez obzira gde se proizvod “sklapa”, ali vrlo je teško napraviti istovetan ukus proizvoda koji se pravi od lokalno nabavljenih sirovina na čiji pojedinačni ukus utiče podneblje u kome se prave. Dobro nam je poznato da ukus samih jaja može da se razlikuje i samo preko ograde domaćinstva u kojima se ona gaje, a kamo li od države do države. A ako uzmemo u obzir da su jaja (žumance) samo 6% sastava ovog proizvoda, onda i ne čudi što dolazi do razlika.

Ali, sa druge strane, postavićemo jedno potrošačko- filozofsko pitanje za kraj koje nas i pored svega dovodi u dilemu: Ako znamo da je robni žig znak kojim mi kao potrošači razlikujemo i prepoznajemo proizvode na tržištu, šta je to što mi stvarno prepoznajemo u ovom slučaju? Koji je Thomy pravi? U kesici ili u tubi?

Koji je onda pravi?

Da li ste primetili razliku u ukusu proizvoda pod istim brendom u različitom pakovanju?

View Results

Loading ... Loading ...