“Ekologičnost” proizvoda kao kriterijum izbora

21.11.2019.

Kompanija Colgate objavila je da će svoj patent za 100% razgradivu plastičnu ambalažu za paste za zube učiniti javnim i dati ga na slobodno korišćenje konkurenciji. “Želimo da ohrabrimo celu industriju i prodavce da naprave iskorak po ovom pitanju i da se to dei što brže. Ako malo bolje razmislite, koja je poenta da mi jedini imamo pakovanje paste za zube koje može da se reciklira?” izjavila je Ann Tracy iz Colgate-a.

Njeno oduševljenje ovom odlukom ne dele baš svi. Pogotovo ne oni koji malo više prate temu zatrpavanja planete Zemlje đubretom, kao što to radi Greenpeace. “Sve dok Colgate i druge korporacije ne pređu na sistem povratne ambalaže ili proizvoda bez ambalaže, mi ćemo na njihovu ambalažu gledati kao najgori izvor zagađenja naših okeana, jezera i reka, i celokupne okoline”, izjavila je Kate Melges iz Greenpeace-a.

Colgate je prepoznat kao jedan od top 10 zagađivača đubretom na svetu od strane Greenpeace-a. Analizom prikupljenog djubreta u akcijama organizovanog raščišćavanja zađubrenih površina Greenpeace je našao upravo najviše Colgate proizvoda.

Možda Vam nije poznato, ali tube paste za zube se veoma retko recikliraju u standardnim reciklažnim pogonima. To je zato što su pravljene od mešavine plastike koja nije pogodna za reciklažu, teško se čiste i često imaju primese drugih materijala u njima. To ne znači da ne mogu da se recikliraju, ali se to veoma retko i teško radi.

Zato je Colgate u Americi pokrenuo program reciklaže tuba njihovih pasti za zube i drugih proizvoda iz palete oralne higijene. Sakupite ambalažu, spakujete u kutiju, pošaljete je nazad Colgate-u i za to dobijate poene koje možete donirati bilo kojoj humanitarnoj organizaciji koju podržavate.

Nagradni program reciklaže za potrošače, Colgate, USA
Ambalaža i proizvodi koji se mogu reciklirati učešćem u programu, Colgate, USA

Eko svesni potrošači sve više bojkotuju proizvode u ambalaži koja se ne može reciklirati ili u ambalaži koja ima suvišnog materijala. Da li ste se nekada zapitali zašto već pomenute paste za zube pakuju u dodatne kutije? Ovako se stvara nepotrebni otpad i zauzima više mesta? Marketinški razlozi: veća ambalaža-više mesta u polici-bolja vidljivost. Ali šta ako se ovo odrazi kao bumerang? Šta ako potrošači zbog toga namenski počnu da bojkotuju proizvode? Neki maloprodajni lanci su iz svoje ponude izbacili paste za zube koje se pakuju u kutije (Iceland, UK). Neki proizvođači su uveli proizvode koji postaju reciklabilni, a ranije to nisu bili.

Poziv na bojkot paste za zube u kutiji

Da se Colgate bori za svaki deo tržišnog udela i da je u tome veoma ozbiljan, svedoči i novi proizvod koji su lansirali: četkica za zube od bambusa. Ovaj proizvod je biorazgradiv (doduše ne u kućnim uslovima kompostiranja, već u profesionalnim komposterima). On dolazi prikačen u kartonskoj ambalaži koja se takođe može lako reciklirati. Nema plastike. Nigde.

Primetili ste da na našem portalu prilikom ocenjivanja proizvoda postoji i parametar koji se dotiče upravo ovog pitanja:

EKO-Parametar za ocenjivanje proizvoda na našem portalu

Kada ocenjujete ovaj parametar, evo kako dodeljujete poene:

NULA POENA (0) “Proizvod je upakovan u neopravdano preveliku količinu ambalaže koja se teško ili nikako ne reciklira. Savetovala/savetovao bih svojim prjateljima da ga izbegavaju zbog ovog svojstva.”

JEDAN POEN (1) “Proizvod je upakovan u neopravdano veliku količinu ambalaže koja se ne reciklira i u potpunosti je neupotrebljiva nakon trošenja proizvoda.”

DVA POENA (2) “Proizvod je upakovan u veliku količinu ambalaže koja se reciklira.”

TRI POENA (3) “Proizvod je upakovan u adekvatnu količinu ambalaže, ali ambalaža ne može ponovo da se koristi u drugu svrhu, ali se sigurno može reciklirati. “

ČETIRI POENA (4) “Proizvod je upakovan u minimalnu količinu ambalaže koja se lako reciklira ili donekle ponovo koristi u drugu svrhu.”

PET POENA (5) “Proizvod je upakovan u minimalnu količinu ambalaže koja se lako reciklira ili se trajno može ponovo koristiti u drugu svrhu. Preporučila/preporučio bih ga svojim prijateljima zbog ovog svojstva.”

Ako se još niste registrovali na naš portal i ostavili ocenu nekog proizvoda, to možete uraditi OVDE.

Ako želite više da saznate o pokretu ZeroWaste, posetite Facebook grupu:

https://www.facebook.com/groups/zaMANJEsmecaiviseSRECE/

I za kraj današnje teme, imamo jedno pitanje za vas:

Da li Vam je bitno da je proizvod ekološki podoban?

View Results

Loading ... Loading ...